Help, mijn klant wil (g)een donkere kleur op de muur!In de woonbladen zijn volop donkere muren te zien. Niet gek, want die geven heel veel sfeer aan een ruimte. Steeds meer consumenten vragen zich af hoe ze zo’n donkere tint in hun eigen huis kunnen verwerken. Als schilder kun je hier goed op inspelen. In dit artikel deelt styliste en kleurexpert Fabienne Bruyninckx een paar handige adviezen.
 

Kalmte in de woning met donkere kleuren

Fabienne: "Veel mensen associëren wit met rust en kalmte, maar zeker in ruimte waar veel licht binnenvalt, kan juist een donkere kleur op de muur voor een rustgevend interieur zorgen. Dat komt doordat donkere kleuren licht absorberen in plaats van reflecteren. Dat zorgt voor minder lichtprikkels, waardoor je kalmte, geborgenheid en gezelligheid creëert in een kamer.” Sigma’s Kleur van het Jaar 2019 Quiet Clearing is een donkergroene tint die een associatie met de natuur, kalmte en rust oproept. Een prachtige, luxueuze kleur die als basiskleur én accentkleur toepasbaar is.
 

Aan de slag met kleuren

Het 60-30-10-principe is een handig ezelsbruggetje om harmonie te scheppen in een ruimte. Fabienne: “Hierbij kies je een hoofdkleur die je in 60% van de ruimte toepast, een steunkleur die 30% beslaat en de overige 10% is voor een accentkleur.” Daarbij kan een lichte kleur de hoofdkleur zijn die aangevuld wordt met donkere steuntinten, maar het principe kan uiteraard ook andersom toegepast worden. Sommige mensen vinden het echter spannend om voor een donkere kleur te kiezen. Fabienne: “Kijk in zo'n geval eens samen met je klant naar de elementen in de ruimte. Staat er een mooie kast, eettafel of fotocollectie? Een donkere kleur zet zulke objecten véél meer in de spotlight dan een lichte tint.”


Bang voor donker? Niet nodig!

Ook vakschilders vrezen donkere kleuren soms – bijvoorbeeld vanwege het strijklicht, lichtinval vanuit een zijkant op een muur, in de ruimte of het grote oppervlakte van de muur. Op een donker oppervlak zie je oneffenheden en strepen immers veel eerder en grote oppervlaktes zijn lastiger te schilderen zonder baanvorming. Gelukkig is daar nu een oplossing voor: Sigma Perfect. Deze matte muur- en plafondverf maakt streeploos schilderen eenvoudig. Je kunt 'moeilijke' donkere kleuren nu dus met een gerust hart aanbevelen én aanbrengen!


Meer weten?

Zien hoe Sigma Perfect eruitziet op de muur? Bekijk deze bijzondere villa en ontdek het verhaal.