14 februari 2017

Wit of kleur?

Wit of kleur?

14 februari 2017Wit is een kleur
Voor een schilder is de kleur een tint uit een kleurenwaaier of die in zijn pot zit. Maar ook wit behoort tot het kleurengamma dat fabrikanten aanbieden. Op die manier kunnen we stellen dat wit een echte kleur is.

Wit wordt niet sneller vuil
Toch niet sneller dan beige, grijs of pastelblauw. Als de kleine Timmy zijn handjes of, erger nog, zijn schoentjes tegen de muur zet, valt dat even hard op bij een witte of gekleurde muur. Wit is dus het probleem niet. Let er alleen op dat u afwasbare verf gebruikt, bijvoorbeeld SigmaPearl Clean, Sigmatex Satin of Premiumclean. Meer informatie over afwasbare muurverf? Klik hier

Wit is warm
Afhankelijk van het natuurlijk of kunstmatig licht in de kamer neemt wit verschillende schakeringen aan die zeer warm kunnen aanvoelen. Scandinavische interieurs gebruiken overvloedig witte verf en toch stralen ze een en al warmte uit. Als u wit met hout en pastelkleuren combineert, creƫert u een kalmerende setting met 'home sweet home'-gevoel.Wit is nogal onpersoonlijk,hoort u vaak zeggen.Toch is het niet de kleur, maar het interieur dat onpersoonlijk aanvoelt. Plaats enkele gekleurde kussens, tapijten, accessoires en foto's in een witte kamer, dan krijgt ze snel een eigen karakter!

Wit is niet 'de' plafondkleur
In meer dan 90% van de gevallen worden plafonds wit geschilderd.. Dus, doe eens gek: schilder uw muren wit en uw plafond in kleur. En waarom niet in het zwart! Met andere woorden “geef uw plafond kleur”.

Wit komt in vele tinten voor
En dat is waarschijnlijk nog het moeilijkst: het juiste wit kiezen. Maar een 'goeie' verfkleur kiezen, hoe doet u dat? Eigenlijk zijn alle witschakeringen goed, ze verschillen gewoon lichtjes van elkaar. Er zijn uitgesproken witschakeringen, zoals Ral 9016, of iets meer geel, die we vaak 'gebroken wit' noemen, zoals 9010. Een mooi alternatief is het mooie 9001
En besluit u eventueel alsnog voor “kleur” te kiezen denk dan aan onderstaand;

Optische effecten zijn vaak een goede manier om een krappe ruimte of kamer groter te maken zonder dat u daarvoor muren hoeft uit te breken. Het enige wat u daarvoor nodig hebt, is een beetje verf, een kwast of rolborstel en enkele regels fysica, die we hieronder voor u op een rijtje hebben gezet.

Het is in de eerste plaats belangrijk om voor lichte kleuren te kiezen. Waarom? Omdat die kleuren het licht weerkaatsen. Waardoor u onmiddellijk een gevoel van ruimte krijgt. Alle kleurschakeringen van wit zijn hiervoor geschikt. Maar dat is niet alles!

Ook koude kleuren, zoals blauw of groen, zijn hiervoor goed. Net als pastelkleuren in het algemeen. Kortom: kleuren zijn handige hulpmiddelen om de indruk van dimensies van een kamer te veranderen. Muren die in warme kleuren (geeltinten) geschilderd zijn, lijken dichter te staan, terwijl muren die in koude kleuren (blauwtinten) geschilderd zijn, de indruk geven dat ze verder af staan. Lichte kleuren lijken een kamer groter te maken, terwijl donkere kleuren het tegenovergestelde effect hebben.