13 maart 2017

Vergeling van verven

Vergeling van verven

13 maart 2017

 

Vergeling van verven op basis van alkydhars t.o.v. watergedragen verven.

Ondanks duidelijke ARBO regelgeving worden sythetische alkydharsverven nog regelmatig binnen toegepast.

Oorzaak van de vergeling
Buiten externe invloeden als vergeling door rookaanslag, hittebelasting e.d. is er een chemische oorzaak waardoor verf op basis van alkydhars in een binnensituatie kan vergelen. Het bindmiddel van de verf is de voornaamste veroorzaker van deze vergeling. Op donkere plaatsen (sponningen en in kasten) verloopt de vergelingsreactie van het bindmiddel sneller.

Toelichting
Het synthetische bindmiddel alkydhars kennen we in vele soorten, zoals op basis van lijnolie, sojaolie of op basis van tallolie. Deze oliƫn bevatten linoleenzuur. Dit linoleenzuur veroorzaakt de uiteindelijke vergeling. Het vergelingsproces ontstaat tijdens de oxidatieve droging van het alkydharsbindmiddel (opnemen van zuurstof uit de lucht, versneld door siccatief). Bij de oxidatieve droging gaan namelijk chemische bindingen van het linoleenzuur over in samengaande dubbele bindingen. Het gevolg is vergeling van de witte of licht gekleurde lak. Door daglicht vallen deze geel kleurende bindingen deels weer uiteen. Het uiteindelijke vergelingsproces verloopt daardoor minder snel in lichte ruimten, dan in donkere ruimten.

Daarom zien we bij het openen van een in een lichte kleur geschilderde deur altijd een vergeelde rand waar de deur achter het kozijn sluit. De vergeling/verkleuring van verven op basis van alkydhars hebben uitsluitend esthetische en dus geen technische consequenties.

Watergedragen verven met bindmiddelen o.b.v. acrylaten en polyurethanen bevatten geen linoleenzuur en dus zijn deze vergelingseigenschappen niet aanwezig. De kans op vergeling/verkleuring veroorzaakt door externe invloeden blijft echter ook bij deze watergedragen verven aanwezig.

Nieuwe generatie watergedragen hybride en alkydemulsie bindmiddelen bevatten een gehalte alkydhars, waardoor, afhankelijk van het gebruikte olie type, deze bindmiddelen ook linoleenzuur kunnen bevatten. Hierdoor zijn deze verven gevoeliger voor vergeling dan verven op basis van 100% acrylaat/polyurethan, zoals bijvoorbeeld Sigma S2U Nova en Capacryl Aqua PU.

Beide producten zijn op basis van 100% acrylaat danwel gecombineerd met polyurethan en niet vergelend. Bovendien zijn deze lakken zeer goed kras- en stootvast en hebben een hoge weerstand tegen huidvetten.