16 mei 2017

RAL-kleuren, maar wat is RAL?

RAL-kleuren, maar wat is RAL?

16 mei 2017

In een gezamenlijk initiatief van het bedrijfsleven en de toenmalige Duitse regering van de democratische Weimar Republiek werd in 1925 Reichs-Ausschuss für Lieferbedingungen (Rijkscomité voor leveringsvoorwaarden) opgericht: afgekort RAL.

Het doel was te komen tot een landelijke standaardisatie te komen, voor in het bijzonder, de bouw- en meubelindustrie. Bijvoorbeeld: de hoogte en breedte van deuren, de plaats van deurkrukken, de hoogte van bureaubladen, de zithoogte van stoelen e.d. Als fabrikant diende men te voldoen aan de RAL-norm om landelijk te kunnen leveren. Denk bijvoorbeeld als vergelijk aan onze Nederlandse TNO en NEN normen. In 1927 heeft men besloten om ook het kleurgebruik van deze standaardmeubelen in een norm vast te leggen. Hiervoor werd een standaard kleurenpalet van 40 kleuren samengesteld met als doel dat het niet meer uitmaakte in welk deel van Duitsland een meubelonderdeel werd gefabriceerd. Want bij de uiteindelijke assemblage van de onderdelen had het (kantoor)meubel dan een uniforme kleur.

In de loop der jaren is het kleurenpalet fors uitgebreid en is RAL voor wat betreft kleuraanduiding een wereldwijde standaard geworden. Heden ten dage vormen deze RAL-kleuren een vast onderdeel in het aanbod van kleuren, en veel schilders maken inmiddels in hun kleurenvoorstel gebruik van de RAL standaardwaaier. Echter, de meubelindustrie waarvoor dit systeem ooit ontwikkeld is, gebruikt andere applicatiemethoden dan de huisschilder. Een aantal kleuren uit het RAL kleurenassortiment is zodoende alleen door industriële applicatiebedrijven aan te brengen, en dat betreft dan de aluminiumkleuren, de zgn. parelmoerkleuren en de fluoricerende signaalkleuren.

De aanvankelijk uit veertig kleuren bestaande kleurverzameling, groeide in de loop der jaren uit naar meer dan 200 kleuren. Dertig van de veertig kleuren uit 1927 komen nog steeds voor in de kleurenkaarten die tegenwoordig door RAL worden verspreid. De huidige RAL “Classic” kleurenkaart bevat 210 kleuren.. Het geheugen van onze computergestuurde kleurmengmachines bevat al deze recepturen voor elke gewenste huisschilderverf.

Ook bij het RAL Instituut staat de ontwikkeling niet stil en heeft men inmiddels een uitgebreider kleurenassortiment samengesteld, gebaseerd op de RAL-standaard waaier. Dit is het RAL Design System en bevat 1688 kleuren. Vergelijkbaar is bijvoorbeeld de NCS kleurencollectie. De recepturen voor deze kleuren in huisschilderverf zijn bij ons mede bekend en kunnen ala minute worden geleverd.