16 september 2016

Schilderen van beglazingskit

Schilderen van beglazingskit

16 september 2016

Wat zijn geschikte kitproducten?

 

In Nederland is het gebruikelijk om beglazingskit mee te schilderen in de kleur van het raamkozijn. De oorsprong is het gebruik van stopverf om enkelglas ruiten in kozijnen vast te zetten. De gegoede Nederlanders wensten eenzelfde kleur op kozijnen en glasafdichting. Zo is het schilderen van stopverf gewoon geraakt.

Algemeen zijn kitten niet geschikt om over te schilderen.

De zogenaamde elasticiteitsmodulus van deze kitten is vele malen groter dan het elasticiteitsbereik van verfproducten. Elke verflaag zal na verloop van tijd zijn elasticiteit verliezen en craqueleren op een kitondergrond. Desondanks is het schilderen van kitvoegen in Nederland nog dagelijkse praktijk. Bij het schilderen kan drogingsvertraging van de verf optreden.

Tijdens de ontwikkeling van de nieuwe generatie (VOS 2010 wetgeving) oplosmiddel houdende en watergedragen verven heeft Sigma ook gekeken naar de prestatie van deze producten op kitten. Hierbij is onderzoek gedaan naar kitsoorten op basis van siliconen, MS-polymeer en polyurethaan. Heden ten dage hebben deze verven op de diverse in de handel zijnde beglazingskitten wisselende resultaten zoals schifting en een slechte tot matige droging en hechting op de droog afmesbare en/ of siliconen houdende kitsoorten.

Een prima alternatief en geadviseerd door Sigma Coatings is de Progold Topseal U, een elastische, goed overschilderbare 1 komponent kit op basis van MS-polymeer* Een goede overschilderbaarheid en hechting kenmerkt deze hoogwaardige beglazingskit.

* MS staat voor modified-siloxane