08 augustus 2016

Schuren

Schuren

08 augustus 2016

Eerst perfect schuren, dan schilderen


Goed schuren is dé voorwaarde voor mooi schilderwerk. We onderscheiden drie situaties van schuren of opruwen: het volledig verwijderen van bestaande verflagen, het corrigeren van verflagen en het schuren van intacte verflagen om een goede hechting te verkrijgen bij het overschilderen. Welke korrel het best wordt gebruikt voor een bepaalde toepassing, wordt bepaald door de verf waarmee wordt afgewerkt. Met name de glansgraad van de aflak is hierbij bepalend. Hoe hoger deze is, hoe fijner het schuurwerk moet zijn.


Het volledig verwijderen van alle verflagen

Wanneer het verfsysteem een slechte hechting heeft of om andere redenen geen goede basis meer is om over te schilderen, dienen de verflagen verwijderd te worden. U kunt altijd in samenwerking met een medewerker van Claasen Coatings de bestaande verflagen inspecteren en de hechting testen door middel van een gecertificeerde hechtingstest. Voor het verwijderen van verflagen gebruikt u de grovere schuurkorrels.

Het corrigeren van bestaande verflagen

Hieronder verstaan we het verwijderen van poederende verflagen, zakkers en druipers en ongewenste oneffenheden in de onderlaag, zoals ingewaaid zand en/of vuil. De schuurkorrel voor het corrigeren van verflagen is afhankelijk van de conditie van de ondergrond en de mate van correctie en kan daarom variëren tussen middelgrove tot grove schuurkorrels. Let erop dat u bij het gedeeltelijk verwijderen van bestaande verflagen de verfranden zodanig schuurt dat er een vloeiende overgang naar de kale ondergrond wordt verkregen (géén eilandvorming).
 

Intacte verflagen

Intacte verflagen kunnen zowel grondverf- als voorlak- en aflaklagen zijn. U schuurt deze verflaag alleen om goede hechting te verkrijgen, niet om te corrigeren. Eventueel ingewaaid zand en /of vuil dient wel gecorrigeerd te worden. Intacte verflagen schuurt of matteert u met de fijnere schuurkorrels.
 

Meer informatie incl. handige matrix? Klik hier